• Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by The Art of Food. Proudly created with Wix.com

smaakexpert

VOEDSELHERKENNING

De reukzin (neus), smaakzin (smaakpapillen van de tong) en de tastzin (o.a. mondholte en tong) zijn nauw met elkaar verbonden. Voor voedselherkenning is behalve reuk-, smaak- en tastzin en bovendien het gezichtsvermogen van groot belang. Vanuit deze zintuigen worden voortdurend zenuwprikkels naar de reuk-, smaak-, tast- en visuele centra in de hersenen gestuurd en daar gecombineerd, opgeslagen en herkend.

SMAAKBELEVING

Proeven is een complexe ervaring. Wat wij ‘smaak’ noemen is eigenlijk een samenspel van meerdere zintuiglijke waarnemingen (smaak in ruimere zin). Met de smaakwaarneming bedoelen we de waarneming van zoet, zuur, zout, bitter en umami*, door de smaakzintuigjes op de tong en de mondkeelholte. Bij het proeven speelt echter ook de waarneming van structuur, temperatuur en kruidigheid én de waarneming van reukstoffen van voedsel en dranken een belangrijke rol.

*Umami is de vijfde smaak en komt uit het Japans, wat ‘lekker’ betekent. Het versterkt de hartige, zoute en zoete smaken en komt van nature veel voor in oude kaas, zeewier, paddenstoelen en tomaten.