• 06-51563294
 
Marc Veltman

Food Designer

Food Design

'Het vormgeven van voedsel en betekenis geven aan het proces.'

Bij Food Design wordt nagedacht over:

 • Wat we eten;
 • Hoe we eten;
 • Waarom we eten.
 

Food Trends

De wens van de consument is over loop van tijd veel verandert. Zij stellen steeds meer andere eisen aan voedselproductie dan we van vroeger gewend zijn. Het is niet langer genoeg wanneer een product lekker smaakt, het moet ook gezond zijn. Daarbij willen zij niets aan smaken hoeven in te leveren. De markt is aan het veranderen, en snel.

Dit betekent dat je mee moet veranderen om te kunnen voldoen aan de nieuwe verwachtingen die de consument steeds stelt. Dit kunnen aanpassingen zijn op je product op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, verpakking, ingrediënten, design of technologie. Het kan ook de ontwikkeling zijn van een totaal nieuw product.

Alles over

Food Design

Food design is het vormgeven van voedsel. Aan de ene kant wordt er gekeken naar de huidige trends op markt, wat allemaal mogelijk is en de verkrijgbaarheid van bepaalde grondstoffen. Aan de andere kant is de ontwikkeling van voedsel een erg interessant en kunstzinnig proces. Zowel op industrieel als op keukenschaal niveau creëer ik een reis voor elk van onze zintuigen. Food design slaat namelijk niet alleen op smaak, maar ook op het samenstellen en bij elkaar zoeken van verleidelijke kleuren, geuren, structuren en smaken.

Simpel gezegd zou je food design eigenlijk het experimenteren met alle elementen die behoren tot de creatie van voedsel kunnen noemen. Dit wel met zeer veel kennis en ervaring om tot een optimaal product te komen.

Wil je graag meer weten over trends in voedsel? Lees dan eens mijn blog over Nutri-Scores en ontdek meer over de wens van de consument.

 

WAT DOE IK ALS FOOD DESIGNER?

Voor mij als food designer draait het allemaal om gezonde producten recht uit de natuur. Dit doe ik omdat ik geloof dat wij goed moeten zijn voor de planeet. Daarbij moeten wij ook beter zijn voor de consument. Daarom wil ik gezondere voeding aanbieden op basis van plantbased ingrediënten om minder gebruik te maken van ongezonde bestandsdelen en E-nummers.

In de ontwikkeling van mijn producten gebruik ik alleen de beste ingrediënten, die zo min mogelijk zijn bewerkt en de juiste bouwstenen voor het lichaam bevatten. Hierbij verwerk ik meer gezonde vetten, vezels en eiwitten. Daarbij voeg ik op natuurlijke wijze meer smaak toe aan mijn producten door het gebruik van specerijen en verse kruiden. Zo levert het product aan smaak niks in.

Om unieke creaties te creëren van de beste ingrediënten heb ik geleerd af te wijken van de gebaande paden. Met mijn jarenlange ervaring als culinaire chef heb ik daar een grote voorsprong op met mijn kennis van smaak, eigenschappen van ingrediënten en processen.

 

Hoe kan ik je van dienst zijn?

Als food designer zet ik jouw wensen en eisen om in nieuwe, maakbare food concepten. Van de vertaling van een keukenmonster naar de implementatie van de productie. Ik kan je van dienst zijn met de ontwikkeling van een geheel nieuw product of de ontwikkeling van de smaak van een bestaand product. Tevens bied ik verschillende ‘losse’ services aan: voor ieder wat wils.

Zo kan ik je van dienst zijn om de Nutri-Score van je product te verbeteren en om je recepten te versimpelen (less is more!). Hierbij leer ik je over de synergie tussen de verschillende grondstoffen. Daarbij kan ik jouw product ook een clean label verzorgen door alle kleur,- geur,- en smaakstoffen te vervangen door gezondere alternatieven. Tevens kan ik je helpen middels het aanbieden van tips met betrekking tot variatiemogelijkheden en verschillende bereidingswijzen.

Ook met verschillende services gerelateerd aan je marketing en processen kan ik je van dienst zijn. Denk hierbij aan de juiste storytelling over jouw grondstoffen en/of proces. Bovendien ben ik ook zeer ervaren op het gebied van costsaving, problemsolving en het uitvoeren van opportunity checks om de mogelijkheden voor jouw product/organisatie te ontdekken.

 

PRAKTIJKVOORBEELDEN

Ik heb over de jaren veel projecten uitgevoerd als Food Designer. Graag licht ik hieronder twee interessante voorbeelden toe.

Zo heb ik voor een opdrachtgever een volledige range chocoladeproducten (zoals repen, chocoladeletters en andere seizoensproducten) verrijkt aan smaken en structuren. Dit heeft deze hele categorie zo'n boost gegeven dat er vervolgens ook veel naar werd gevraagd vanuit het buitenland.

Daarnaast heb ik een nieuwe range maaltijdsalades ontwikkeld, rijk aan prachtige smaken en structuren. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van moderne smaakmakers en vleesvervangers.

Vragen? Bel gerust vrijblijvend. Ik neem graag de tijd om je vragen te beantwoorden.

 

Anderen over Puur Veltman

 • Dr. Oetker Belgium
  Dr. Oetker BelgiumGert-Jan, managing director

  ‘’Marc is een allround food professional. Hij weet bruggen te bouwen tussen de verschillende lagen en disciplines. Zijn creativiteit en enthousiasme zijn bijzonder aanstekelijk, hiermee creëert hij een innovatieve omgeving. Hij is een zeer communicatief en inspirerend gesprekspartner. Hij komt snel tot de kern en weet denkbeeldige barrières makkelijk te doorbreken. Hij zet echte resultaten neer!’’

 • Restaurant Belle Fleur
  Restaurant Belle FleurGerrit & Marita

  De producten van Puur Veltman zijn perfect. Onze koks gebruikten de producten vaak in onze traditionele Franse keuken! Wij raden iedereen de producten van Puur Veltman aan! 

 • Restaurant Bistro Novice
  Restaurant Bistro NoviceGerwin Kuiper & Jeanet van Rijssen

  De kruidenmixen van Veltman zijn mooie melanges die prima als ondersteuning bieden voor verschillende sauzen, champignons en kruidenboter. Wij gebruiken de Escarienne- en Bourguignonne mix al jaren naar volle tevredenheid!

 • Lunchroom Bij Saartje
  Lunchroom Bij SaartjeSimone Verburg

  Ik ken de Escarienne kruidenmix al mijn hele leven. Mijn vader Engel Verburg heeft ooit het koksvak geleerd van Nico Weijsenfeld, die later de firma Wijko is begonnen. Als klein kind at ik dus al vlees bereid met Escarienne.  Mijn broer René Verburg (van Jachtlust Steenbergen in Drenthe) maakte me er attent op dat Puur Veltman de melange verkoopt. De eerste hap was “thuiskomen”!

 • De Weerd Asperges
  De Weerd AspergesHenk & Florentina de Weerd

  Wij verwerken de melanges in onze panklare asperge-roerbak pakketten tijdens het aspergeseizoen, die we onze klanten aanbieden. Zij zijn erg enthousiast over deze kruidenmix en het maakt een asperge roerbak maaltijd erg smakelijk!

  'Gewone' consumentJos van den Born

  De melanges van Puur Veltman zijn super! Ze zijn in vele gerechten te gebruiken, geven altijd een bijzondere smaak en maken het net even anders.

   

   

Marc Veltman hoort graag van je

Contact opnemen

Zoek je iemand om met je mee te denken in de productie van smaakvol voedsel of ben je juist geïnteresseerd in onze kruidenmixen? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met me op!