• 06-51563294
 
Marc Veltman

Smaakexpert

Smaakexpert

'De kunst van het vormgeven van de smaak en smaakbeleving.'

Smaakvormgeving is nadenken over:

 • Foodpairing
 • Wegnemen van off-taste
 • Wegnemen van smaakherrie
 

Introductie smaak

Om te beginnen, wat is smaak eigenlijk? Smaak is een complex element van voedsel. Het ontstaat door de combinatie van de smaakpapillen op de tong en de geuren via de neus. Wanneer deze prikkels samenkomen in de hersenen, wordt er smaak waargenomen. Hierbij worden via de tong de vijf basissmaken (zoet, zout, zuur, bitter, umami) waargenomen en worden via de neus meer de subtiele verschillen opgepikt.

Alles over

De Smaakexpert

Het is aan de smaakexpert de taak om de ultieme smaakervaring voor de consument te creëren. Ik houd hierbij dus rekening met zowel de smaak zoals deze door de tong wordt waargenomen zowel als door de neus.

Uiteraard draagt een visueel aantrekkelijk uiterlijk ook bij aan de smaakbeleving door een positieve verwachting te creëren. Het is aan mij om die verwachting te creëren en deze vervolgens ook door middel van de juiste smaak- en geurbeleving waar te maken.

Ik heb erg veel ervaring met smaak in zeer veel verschillende voedsel- categorieën: zuivel, dranken, koelverse maaltijden en maaltijdsalades, pizza’s, ijs, snacks, chocolade, koek en nog veel meer. Van maar één dag vers tot maandenlang houdbaar.

Wil je graag meer leren over smaakbeleving? Lees dan eens mijn blog over voedselherkenning om o.a. te ontdekken hoe je smaak wordt ontwikkeld.

 

Hoe kan ik je van dienst zijn?

Ik heb jarenlange ervaring met smaakcreatie door mijn brede culinaire achtergrond. Hierdoor heb ik een brede smaakbibliotheek opgebouwd en veel kennis opgedaan over het wegnemen van smaakherrie *  en off-taste *. Daarnaast ben ik expert in foodpairing. Ik kan producten op ingrediënt-niveau ontmantelen en nabouwen met de benodigde verbeteringen zonder dat hier smaak bij verloren gaat.

Daarbij heb ik veel kennis van de smaak van de gemiddelde Nederlander. Ik kan haar specifieke voorkeuren voor smaken herkennen en dit toepassen in mijn ontwikkelproces van de producten.

De Nederlander staat open voor vernieuwing, maar wilt ook vooral een herkenbaar product. De Nederlander blijft qua smaak, tot zekere hoogte, een gewoontedier.Om deze reden hanteer ik de 80/20 regel: ‘’80% herkenbaar voor de consument, 20% vernieuwend en spannend.’’ Maar nog lekkerder en gezonder worden, dat mag een product altijd.

* Denk bij smaakherrie aan het gebruik van veel overbodige producten waardoor de smaak van het product uit balans raakt.

* Bij off-taste kun je bijvoorbeeld denken aan bittertonen of ongewenste bijsmaken van bepaalde ingrediënten.

 

PRAKTIJKVOORBEELDEN

Als Smaakexpert heb ik veel interessante projecten mogen uitvoeren. Zo heb ik veel ervaring opgedaan met het verminderen van de suikergehaltes in onder andere snoep, koek, sauzen, appelmoes en frisdrank. Daarbij heb ik gewerkt aan verscheidene projecten waarbij zoutreductie centraal stond. Denk hierbij aan brood, snacks, pizza's, salades, dressings, sauzen en meer. Naast het reduceren van suiker- en zoutgehaltes is het belangrijkste succes van deze projecten dat de consument het verschil niet kan waarnemen. 

Graag proef ik met je mee om gezamenlijk snel een oplossing te bedenken.

Vragen? Bel gerust vrijblijvend. Ik neem graag de tijd om je vragen te beantwoorden.

 

Anderen over Puur Veltman

 • Dr. Oetker Belgium
  Dr. Oetker BelgiumGert-Jan, managing director

  ‘’Marc is een allround food professional. Hij weet bruggen te bouwen tussen de verschillende lagen en disciplines. Zijn creativiteit en enthousiasme zijn bijzonder aanstekelijk, hiermee creëert hij een innovatieve omgeving. Hij is een zeer communicatief en inspirerend gesprekspartner. Hij komt snel tot de kern en weet denkbeeldige barrières makkelijk te doorbreken. Hij zet echte resultaten neer!’’

 • Restaurant Belle Fleur
  Restaurant Belle FleurGerrit & Marita

  De producten van Puur Veltman zijn perfect. Onze koks gebruikten de producten vaak in onze traditionele Franse keuken! Wij raden iedereen de producten van Puur Veltman aan! 

 • Restaurant Bistro Novice
  Restaurant Bistro NoviceGerwin Kuiper & Jeanet van Rijssen

  De kruidenmixen van Veltman zijn mooie melanges die prima als ondersteuning bieden voor verschillende sauzen, champignons en kruidenboter. Wij gebruiken de Escarienne- en Bourguignonne mix al jaren naar volle tevredenheid!

 • Lunchroom Bij Saartje
  Lunchroom Bij SaartjeSimone Verburg

  Ik ken de Escarienne kruidenmix al mijn hele leven. Mijn vader Engel Verburg heeft ooit het koksvak geleerd van Nico Weijsenfeld, die later de firma Wijko is begonnen. Als klein kind at ik dus al vlees bereid met Escarienne.  Mijn broer René Verburg (van Jachtlust Steenbergen in Drenthe) maakte me er attent op dat Puur Veltman de melange verkoopt. De eerste hap was “thuiskomen”!

 • De Weerd Asperges
  De Weerd AspergesHenk & Florentina de Weerd

  Wij verwerken de melanges in onze panklare asperge-roerbak pakketten tijdens het aspergeseizoen, die we onze klanten aanbieden. Zij zijn erg enthousiast over deze kruidenmix en het maakt een asperge roerbak maaltijd erg smakelijk!

  'Gewone' consumentJos van den Born

  De melanges van Puur Veltman zijn super! Ze zijn in vele gerechten te gebruiken, geven altijd een bijzondere smaak en maken het net even anders.

   

   

Marc Veltman hoort graag van je

Contact opnemen

Zoek je iemand om met je mee te denken in de productie van smaakvol voedsel of ben je juist geïnteresseerd in onze kruidenmixen? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met me op!